Ako zaujať CV-čkom

Prvá vec, ktorá sa dostane personalistovi do rúk je životopis, prípadne motivačný list daného uchádzača. Preto je veľmi dôležité dbať nato, aby zaujal a vyhradiť si na jeho napísanie dostatok času.

pisanie pc

Kontaktné údaje:
Najzákladnejším pravidlom pri písaní životopisu je, že by mal obsahovať tie najdôležitejšie informácie ako je meno, priezvisko, adresa trvalého prípadne prechodného bydliska, email, telefónny kontakt. Stalo sa nám v agentúre, že uchádzači tam zvyknú písať, že sú rozvedení, ako sa volajú ich deti, v akom roku sa oženili a dokonca aj rozviedli. To je pre nás naozaj zbytočná informácia.

Pracovné skúsenosti:
Pri opisovaní pracovných skúseností je dobré spomenúť, konkrétne na akých projektoch ste pracovali, aký bol Váš úspech, ako ste boli úspešní v danej firme. Stane sa, že uchádzač napíše iba názov pozície a firmu v ktorej pracoval. V každej firme daný názov pozície môže znamenať čokoľvek iné, takže to je naozaj málo. Samozrejme netreba to zas s rozpisovaním pracovnej náplne preháňať. Stalo sa nám už, že nám prišiel životopis, ktorý mal 9 strán a náplň práce obsahovala od polievania kvetov v riaditeľovej kancelárii po komunikáciu s údržbárom, upratovačkou a pod. Dôležitým pravidlom je Váš životopis pravidelne aktualizovať.

Zručnosti, schopnosti, záujmy:
Veľmi dôležité pri opisovaní svojich zručnosti je byť k sebe úprimný a nepreceňovať sa. To, že napríklad neovládate Excel na pokročilej úrovni sa aj tak ukáže na pohovore alebo až v práci a potom je už ťažké vysvetľovať prečo ste klamali v životopise. Záujmy nie sú veľmi dôležitou časťou životopisu, ale môžu pomôcť personalistovi vytvoriť si obraz o kandidátovi, či by sa hodil do tímu danej spoločnosti alebo nie. Samozrejme netreba to preháňať a určite nie je potrebné rozpisovať čo je pre Vás základom dobrého filmu, alebo že robíte masáže, odblokovania ako sa nám už stalo v agentúre.

pisanie cvRada na záver:
Keď už máte svoj životopis hotoví, určite minimálne aspoň raz ho po sebe prečítajte, prípadne ho dajte prečítať známemu. Ak Váš životopis obsahuje rôzne preklepy, nespisovné výrazy, gramatické chyby, hovorí, to o Vašej nepozornosti, ľahostajnosti si ho po sebe aspoň skontrolovať. Na internete dnes existuje množstvo šablón na písanie životopisov, ale veľmi prekombinované písmo, hýrivé farby môžu len uškodiť. Veľa z Vás určite vie,že životopis sa posiela vo formáte PDF, ale aj tak sa nám už pár krát stalo, že prišel klasicky vo Worde, dokonca aj v Exceli či poznámkovom bloku. :-D

Ing. Jana Lukáčová
Recruiting Specialist

Kontakt

ACTIVE Personnel Solutions, s.r.o.

Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava
Tel: +421 911 766 033
Email: info@aps.sk
Web: www.aps.sk
Jooble

Obchodné informácie:

ACTIVE Personnel Solutions, s.r.o.
Kutlíkova 17, 852 50 Bratislava
OS Bratislava I, odd. Sro, Vložka: 50043/B
IČO: 43 896 723
IČ DPH: SK2022517860
Účet: Tatrabanka 2628861059/1100